Wednesday, August 18, 2010

3 PESANAN RAMADHAN BUAT WARGA NISA' SERDANG....FIRST (^_^)

Do'a malaikat Jibril menjelang Ramadhan "Ya Allah tolong abaikan puasa umat Muhammad, apabila sebelum memasuki bulan Ramadhan kerana dia tidak melakukan hal-hal yang berikut:

* Tidak memohon maaf terlebih dahulu kepada kedua orang tuanya (jika masih ada)
* Tidak berma'afan terlebih dahulu antara suami isteri.
* Tidak bermaafan terlebih dahulu dengan orang-orang sekitarnya."
Maka Rasulullah saw pun mengatakan Amiin sebanyak 3 kali.
~Dapatkah kita bayangkan, yang berdo'a adalah Malaikat dan yang mengamiinkan adalah Rasullullah saw dan para sahabat , dan dilakukan pada hari Jumaat.~

 
SECOND (",)

Dari Anas bin Malik r.a. dari Nabi SAW, baginda telah bersabda yang bermaksud:

1 – Barangsiapa mendatangi majlis ilmu di bulan Ramadhan, maka Allah taala mencatat tiap-tiap langkahnya sebagai ibadat satu tahun dan dia akan bersamaKu di bawah panji-panji Arasy.
2 – Barangsiapa memelihara solat berjemaah di bulan Ramadhan, maka tiap-tiap rakaatnya akan diganjari satu kota yang penuh dengan nikmat Allah taala.

3 – Barangsiapa yang berbuat baik kepada kedua ibubapanya di bulan Ramadhan, maka dia akan memperolehi perhatian Allah taala dengan penuh kasih sayang, sedangkan aku (Rasulullah SAW) menjaminnya di dalam Syurga.

4 – Seseorang isteri yang mencari keredhaan suaminya di bulan Ramadhan, maka baginya pahala seperti pahalanya Maryam dan Asiah.
5 – Barangsiapa menolong keperluan saudaranya yang muslim di bulan Ramadhan, maka Allah taala akan menolongnya seribu keperluannya di hari Qiamat kelak .


 
THIRD (*_*)

Puasa akan sempurna dengan menjaga 5 perkara tersebut :

1 – Memejamkan mata dari segala sesuatu yang tercela menurut syara'.
2 – Menjaga mulut dari perkataan atau membicarakan tentang keaiban orang lain.
3 – Menahan telingan daripada mendengar sesuatu yang dibenci, cth : nyanyian yang melalaikan.
4 – Menggunakan dan memakan makanan serta minuman yang halal lagi berkat dengan menjauhkan barangan makanan serta minuman yang syubhah, cth : Produk Yahudi dan sekutunya.
5 – Hendaklah orang yang berpuasa tidak terlalu banyak makan sampai perut penuh saat berbuka walaupun makanan itu halal.

~UPI NISA' SERDANG~

No comments: